Atatürk

Atatürk
Atatürküm

Ben Mustafa Kemal'im

Ben Mustafa Kemal'im
Ben Mustafa Kemal'im

19 Mart 2011 Cumartesi

Atatürk‘e Hediye Edilen Esrarengiz Halı



Odada, bulunan en önemli eşya Atatürk' ün 32 parça zati eşyasıdır. Atatürk' ün 10 yıl süre ile koruma polisliğini yapmış olan Rıdvan Gürarı, Atatürk tarafından, eskidiği için atılacak olan bazı eşyaları rica ederek kendisinden almıştır. İçlerinde; manevra gözlüğü, okuma gözlüğü, diş fırçası, diş tozu, çatal, bıçak, elbise fırçası, çay fincanı, kahve fincanı, mahmuz, takim elbise markalı iç çamaşırları, muhtelif şapkalar, pijama ve terlikleri bulunan 32 parça zati eşya, Atatürk' ün ölümünden sonra, emekli olduğunda koruma polisince devlete sunularak makul bir ücret talep edilmişse de Rıdvan gürarı bu talebine olumlu bir yanıt alamamıştır.
Bu arada, Istanbul Pera Palas Oteli İşletmecisi Hasan Süzer' in bir Atatürk aşığı olduğu haberini almış ve elindeki bu eşyaları kendisine göstermek üzere İstanbula getirmiştir.
Hasan Süzer çok memnun olmuş ve büyük bir meblağ ödeyerek 32 parça zati eşyayı satın almış ve kurulmakta olan Atatürk müzesinde özel vitrinlerde sergilemiştir. Aynı müzede, Atatürk' ün manevi kızı Ülkü'ye Atatürk tarafından hediye edilen yatak örtüsüde Atatürk' ün yatağı üstündedir.
Müzede çok ilgi çeken bir diğer obje de ipek bir duvar halısıdır. 1929 yılında Atatürk2 ü ziyaret eden bir hint Mihracesi, Atatürk'e ipek bir duvar halısı hediye etmiştir. Bu halı üzerinde bir saat motifi vardır ve saat 09.07' yi göstermektedir. Bilindiği üzere Atatürk' ün ölüm saati 09.05' tir. Ancak beyin, kalpten sonra iki dakika daha yaşamaktadır. Buna göre, ölümünden 9 yıl önce kendisine hediye edilen bir halı üzerinde Atatürk' ün ölüm saatini gösterir bir motifin bulunması, bütün Dünya TV ve yazılı basının ilgisini çekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı, anıları, fotoğrafları, nutukları, mektupları, devrimleri