Atatürk

Atatürk
Atatürküm

Ben Mustafa Kemal'im

Ben Mustafa Kemal'im
Ben Mustafa Kemal'im

23 Mart 2011 Çarşamba

Ata'nın çiçeğine gözü gibi bakıyorlar

Büyük Önder Atatürk'e İtalya'dan hediye olarak gönderilen ''nolina'' adlı tropikal çiçek 107 yaşına ulaştı. Atatürk'ün çiçeği emanet ettiği bahçıvanının çırağının çocuklarının bakımını yaptığı çiçeğin boyu 4.5 metreyi geçti.




Kartepe ilçesinde sera işleten Ömer (47) ve Orhan Aydoğan (37) kardeşler, 2004 yılının haziran ayında ölen babaları Niyazi Aydoğan'dan miras kalan çiçeğe en iyi şekilde bakmaya çalıştıklarını söyledi.
Orhan Aydoğan, Atatürk'ün bahçıvanı olarak bilinen Rum asıllı Pandeli Rektus'un, çiçeği çırağı olan babasına 1971 yılında teslim ettiğini, çiçeğin babalarından da kendilerine emanet kaldığını belirtti.
Tropikal bölgelerde, ekvator çizgisine yakın yerlerde yetişen bitkinin en önemli özelliğinin ''Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk'e İtalya'dan hediye olarak gönderilmiş olması'' olduğunu ifade eden Aydoğan, şöyle konuştu:
''Babamın ustası Atatürk'ün başbahçıvanıymış. Pandeli Rektus usta, Yalova Termal'de Atatürk'ün emriyle çiçekçiliğin temellerini atan kişidir. Bu bitkiden 3 adet gelmiş, birini İstanbul'a götürmüş yaşatamamışlar, diğerinin ne olduğu bilinmiyor, bu çiçeği ise yaşatsın, neslini devam ettirsin diye babama vermiş. Babamın yaşamını yitirmesinin üzerinden 5 yıl geçti. Bundan sonra da çiçeğin bakımını kardeşimle üstlenerek geleneği devam ettiriyoruz. Atamızın emanetini korumaya çalışıyoruz.''

Sera ortamında muhafaza ettiklerini çiçeğin 107 yaşında olduğunu anımsatan Aydoğan, ''Nem ve ışığa yüksek oranda ihtiyaç duyan bir bitki, sıcak ortamda yetiştirilmesi gerekiyor. Çiçeğimizin boyu 4.5 metreyi geçti, Türkiye'de bu boyda olanı yok sanıyorum. 25 yaşında, boyu 50 santimetreyi aşmayan türlerini İstanbul'da bazı yerlerde gördüm. Fakat bu boyda ve bu yaşta olanını henüz görmedim'' diye konuştu.
Orhan Aydoğan, ağabeyinin ve kendisinin birer kız ve erkek çocukları olduğunu, çocukların Atatürk'ten kalan bu mirasa kendilerinden sonra aynı özenle sahip çıkmasını ve bakımını üstlenmesini arzuladıklarını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı, anıları, fotoğrafları, nutukları, mektupları, devrimleri