Atatürk

Atatürk
Atatürküm

Ben Mustafa Kemal'im

Ben Mustafa Kemal'im
Ben Mustafa Kemal'im

23 Ağustos 2021 Pazartesi

Sosyal Medyada Fotoğrafın Atatürk'ün vefatından üç ay önce kaydedildiği iddia

Bulgular

Fotoğraf 1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Trakya Manevraları sırasında Çerkezköy’den Lüleburgaz’a trenle hareket ederken çekilmiş

Fotoğraf karesi 17 Ağustos 1937 tarihinden trende kaydedilmiş.

Atatürk son dönemlerini Savarona ve Dolmabahçe Sarayı'nda geçirdi.

Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafın Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatından üç ay önce kaydedildiği iddia edildi.

ataturkunsonucayi iddiasi

Fotoğraf Atatürk’ün vefatının 15 ay öncesine ait

Fotoğrafı tersine görsel arama ile arattığımızda orijinalini bulabiliyoruz. Fotoğraf 1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Trakya Manevraları sırasında Çerkezköy’den Lüleburgaz’a özel trenle hareket ederken çekilmişTrakya Manevraları, 1937 yılında 17 Ağustos’ta başlayıp 20 Ağustos’ta biten, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak komutasında yapılan askeri tatbikat.

Fotoğraf da Trakya Manevrası’nın başladığı 17 Ağustos 1937 tarihinden trende kaydedilmiş bir kare. Atatürk’ün 10 Kasım 1938 tarihinde vefat ettiğini düşünürsek, fotoğraf üç ay önce değil, 15 ay önce kaydedilmiş. Fotoğrafın orijinalinde ise yanında Manevra Harekat Müdürü Orgeneral Fahrettin Altay’ın bulunduğu görülüyor. Atatürk’ün o dönem trende kaydedilmiş çok sayıda fotoğrafı var. 

ataturktrakyamanevrasitrendekaydedilenkare

ataturktrendigerfotolar.

O dönem yapılan haberlerde de çok sayıda fotoğraf yer almış. Ayrıca Atatürk’ün manevra için özel tren kullandığı da belirtiliyor. Atatürk Ansiklopedisi’nde de özel trenle gittiği aktarılmış. Anadolu Ajansı’nın yayınladığı fotoğraflarda da manevraya dair kareler yer alıyor.

cumhuriyetgazetesitrakyamanevrasi.

Cumhuriyet Gazetesi.

Atatürk’ün son dönemi

Doktorların siroz teşhisi koyduğu Mustafa Kemal Atatürk, deniz havası iyi geldiği için Savarona adlı yatında bir süre dinlendi. Haziran 1938’de yata yerleşen Atatürk bu sırada da görüşmelerine devam ediyordu. Temmuz ayında hastalığı ağırlaşan Atatürk Dolmabahçe Sarayı’na nakledildi. Son dönemlerini de burada geçirdi.



Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı, anıları, fotoğrafları, nutukları, mektupları, devrimleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı, anıları, fotoğrafları, nutukları, mektupları, devrimleri