Atatürk

Atatürk
Atatürküm

Ben Mustafa Kemal'im

Ben Mustafa Kemal'im
Ben Mustafa Kemal'im

29 Mart 2024 Cuma

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhurbaşkanı olarak İstanbul’a ilk ziyareti

1 Temmuz 1927. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhurbaşkanı olarak İstanbul’a ilk ziyareti.




Mustafa Kemal Paşa'mn o zamanki tabiri ile Gazi hazretlerinin gezileri halkın dertlerini dinlemek, halk ile bütünleşmek, yapılacak inkılâpları halkın isteyip, istemeyeceğini öğrenmek, eksiklikleri öğrenip bunları tamamlamak için yapılan gezilerdi. Bu yazı çok eskiden yazılmış olan yurt gezilerindeki eksiklikleri tamamlamak amacıyla kaleme alınmıştır. 
Gazi'nin gazetelerdeki beyanatları sadeleştirilmeden verilmiştir. Gazi, 1927 yılına kadar yurdun hemen hemen her yöresine gittiği halde İstanbul'a gitmemişti. O, daha çok Anadolu'nun dertlerini öğrenmek ve burada eksiklikleri gidermek için çaba harcamaktaydı. Gittiği yerlerde büyük bir sevgi ve coşku ile karşılanması kendisinin ne kadar çok sevildiğinin bir göstergesidir. 
Anadolu ve Rumeli halkı büyük kurtarıcısına olan sevgi ve güvenini bu gezilerde açık bir şekilde göstermekteydi. Gazi, 1927 ye kadar İstanbul'a seyahat etmediği gibi yurt dışına da gitmemiştir. 1927 yılında İstanbul'a ilk kez gitmiş, ondan sonra da en çok gittiği yer İstanbul olmuştur. Ancak, hayatı boyunca, özellikle asker iken gittiği Almanya hariç, yurt dışına gezi .yapmamıştır. Dış ilişkileri Türkiye'ye gelen devlet adamları ile görüşerek çözümlemeyi yeğlemiştir. 
Gazi'nin yurt dışına gitmemesinin nedeni ağırlığı yurt içine vermesinden kaynaklanmaktadır. İstanbul halkı uzun süreden beri, Mustafa Kemal'i İstanbul'a davet etmekte idi. Gazi de, bütün isteklere karşı bir türlü yurt için gezilerinden fırsat bulup, İstanbul'a gelememişti. İstanbul halkıma Temmuz'da İstanbul'a geleceğine dair söz vermiş ve bu sözü de verdiği her söz gibi zamanında yerine getirmiştir


Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı, anıları, fotoğrafları, nutukları, mektupları, devrimleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı, anıları, fotoğrafları, nutukları, mektupları, devrimleri